Grauntele de nisip

Of, câţi oameni nu şi-au dedicat vieţile studiului grăuntelui de nisip! Şi chiar au de ce, crede-mă. Studiindu-l îţi poţi da seama de o grămadă de chestii ce ţin de el.

De exemplu, măsurând durata la care un grăunte de nisip de cuarţ a fost expus razelor cosmice de pe suprafaţa Pământului, am putut calcula (estimativ) că acestora le ia cam un milion de ani să traverseze deşertul Namib din sudul Africii.

De asemenea, uitându-te la un grăunte de nisip îţi poţi da seama cu uşurinţă de unde vine şi cum a fost transportat. În general dacă e adus de vânt este rotujit un pic mai mult şi mai repede decât unul adus de apă (pentru că apa amortizează o bună parte din coliziunile acestuia cu alte corpuri). Vântul este foarte bun la sortatul nisipului, suflând grăunţii de nisip mai fini şi rotunjiţi mai departe decât grăunţii de nisip mai aspri.

Deşi după nume sună de parcă ar fi făcut tot dintr-una şi aceeaşi chestie, nisipul este de fapt o adunătură de tot felul de roci şi chiar fostele căsuţe ale unor foste organisme, astfel nisipul este compus în general din cuarţ, chert, rocă magmatică şi cochilii de organisme. Fotografia alăturată conţine nisip văzut la microscop, din Pismo Beach, California, care este făcut fix din aceste “ingrediente”.

Asta este doar cireaşa de pe tort, dar totuşi vezi câte putem afla doar analizând un grăunte de nisip?

©Mark A. Wilson, Department of Geology, The College of Wooster

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *